Inchecktijd

Ooit zat er tussen mijn gesprek met de ene en met de andere cliënt precies een kwartier. Vijftien minuten. Tenminste als die ene sessie niet uitliep. Dan werd het vanzelfsprekend minder. In die minuten schreef ik een verslagje van het gesprek en las ik, als voorbereiding op het volgende, het dossier.

Jarenlang deed ik dat, net als mijn collega’s, op die manier en ik vond daar niets van. Ik vond het gewoon dat ik me in dat kwartier volledig op de ander richtte en dat ik me niet met mezelf bezig hield. Het ging immers niet om of over mij. Dat dacht ik toen. Ik ben van gedachten veranderd. Niet dat ik nu van mening ben dat het over mij gaat in het contact met een patiënt, cliënt of coachee. Dat niet. Inzichten, transformatie en veranderingen vinden plaats via mij. Voorwaarde is dan wel dat ik aanwezig ben, dat er ruimte is in mijn hoofd en dat ik mezelf en de ander benader vanuit een steunende context. Daar is, vóór een afspraak, tijd voor nodig. Noem het inchecktijd. Tijd om op te merken waar ik ben met mijn aandacht. Tijd om stil te staan bij dat wat ruimte inneemt, om er vervolgens iets mee te doen. Tijd om te beseffen wat mijn context is en die zo nodig bij te stellen. Als coach trek ik voor dat alles zeker een half uur uit, omdat ik het effect ervan ervaren heb op de kwaliteit van een sessie.

Ooit zat er tussen mijn gesprek met de ene en met de andere cliënt precies een kwartier. Toen vond ik daar niets van. Nu wel. Ik vind dat te weinig. Het is genoeg om dossier- en verzekeringstechnisch te doen wat er gedaan moet worden. Niet meer dan dat. Als zorgprofessional is het echter belangrijk, zo niet belangrijker, om goed voor jezelf te zorgen en om je bewust te zijn van je binnenwereld. Daarmee bewijs je niet alleen jezelf, maar ook je patiënt, cliënt of coachee een dienst. Je bent het aan allebei verplicht. Die inchecktijd is broodnodig. In vijftien minuten krijg je dat én het bijhouden van het dossier niet voor elkaar. Daar heb je minimaal een half uur voor nodig.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *