Rewind

‘Als je het nog eens over kon doen, zou je het dan weer zo doen?’ Deze vraag werd en wordt me regelmatig gesteld door mensen die mij en mijn recidiverisico onderzoeken en door zo maar geïnteresseerden. Ogenschijnlijk is het een logische vraag die ik behoor te beantwoorden met: ‘Nee, zeker niet. Ik zou het echt allemaal helemaal anders doen.’ Maar dat antwoord geef ik niet. Niet meer. Omdat het niet klopt. 

Als ik op rewind druk en drie jaar terug in de tijd ga, ben ik weer de persoon die ik toen was, met dát leven, dát bewustzijn en die vaardigheden. Dus ja, dan zou ik doen wat ik toen deed en dan zou dus alles precies gaan zoals het ging. Nu, zo veel later, heb ik het bewustzijn dat ik nú heb en leef ik het leven dat ik nú leef. Dat lijkt in de verste verte nog niet op mijn leven van toen. Alles is anders. Alleen zoonlief en een aantal andere dierbaren zijn mee over gegaan van oud naar nieuw. Verder is alles anders. Mijn bewustzijnsniveau, de liefde, het huis waarin ik woon en mijn werk. Logisch want as within, so without.

Ik heb geleerd van wat er is gebeurd en heb mezelf gereset. Daardoor ontmoet ik andere mensen en gebeuren er andere dingen. Ik kom heus nog wel eens in moeilijke situaties terecht en ook doe ik onhandige dingen en maak ik fouten. Dat zal nooit anders zijn. Maar de fout van toen zal ik niet meer maken. Simpelweg omdat ik niet meer in een vergelijkbare situatie terecht zal komen.

Dus als je me nu vraagt of ik het weer zo zou doen als ik terug kon gaan in de tijd dan is het enige antwoord dat ik kan geven: ja, als het al mogelijk zou zijn om op rewind te drukken, dan ging alles weer precies zoals het is gegaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *